Korisni podaci‎ > ‎

Online kupovina robe iz inostranstva

Korisni saveti za kupovinu robe iz inostranstva

1. Oslobađanje o plaćanja uvoznih dažbina

1.1 Pošiljke male vrednosti do 50 EUR

Online kupovina robe iz inostranstva

U skladu sa čl. 218 tač. 5) Carinskog zakona i čl. 29 Uredbe o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, rokovima, uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina (dalje: Uredba), ne plaćaju se uvozne dažbine na pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode.

Pošiljkom male vrednosti, nekomercijalne prirode su:

 1. pošiljke čija vrednost ne prelazi 50 evra, u dinarskoj protivvrednosti;
 2. javne isprave, trgovačka korespodencija, poslovne knjige, robna, pravna i finansijska dokumentacija, čekovi, menice, obveznice, akcije i efektivni strani novac, kao i privatna korespodencija.
 3. pošiljke koje se ne sastaoje od alkohola i alkoholnih pića, parfema i toaletne vode, duvana i duvanskih proizvoda (ovo znači da se na ove artikle uvozne dažbine po pravilu naplaćuju).

1.2 Lekovi za ličnu upotrebu

U skladu sa odredbom čl. 216 tač. 6) Carinskog zakona i odredbe čl. 7 Uredbe domaći i strani državljani oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na lekove za ličnu upotrebu koje primaju iz inostranstva u pošiljkama.

Radi korišćenja ove povlastice korisnik povlastice podnosi carinskom organu fotokopiju lekarskog recepta koji je izdao domaći ili strani lekar ili drugi dokaz o potrebi upotrebe lekova (nalaz lekara, otpusna lista, mišljenje zdravstvene ustanove i sl.).

O oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina carinski organ stavlja zabelešku na poštansko-carinskoj prijavi, odnosno na deklaraciji.

1.3 Predmeti prosvetnog, naučnog i kulturnog karaktera (knjige i sl.)

U skladu sa odredbama Sporazuma o uvozu predmeta prosvetnog, naučnog i kulturnog karaktera i Protokol uz sporazum o uvozu predmeta prosvetnog, naučnog i kulturnog karaktera, ne naplaćuju se carine niti drugi nameti prilikom uvoza:

 1. knjiga, publikacija i dokumenta,
 2. predmeta prosvetnog, naučnog ili kulturnog karaktera.

Međutim, države članice potpisnice ovog Sporazuma i Protokola mogu naplaćivati na uvezene predmete takse i druge unutrašnje dažbine ma koje prirode one bile, koje se naplaćuju prilikom uvoza, pod uslovom da ne prekoračuju one dažbine koje neposredno ili posredno terete slične domaće proizvode. Ovo konkretno znači da Srbija može na ove predmete (knjige i sl.) naplaćivati PDV prilikom uvoza. Opšta stopa PDV-a shodno odredbama Zakona o porezu na dodatu vrednost iznosi 20%, dok je posebna stopa 8%.


2. Gde kupiti – koji sajtovi šalju u Srbiju?

Prvo što je potrebno da proverite je da li inostrani sajt vrši isporuku robe za Srbiju. Predlažemo npr. sledeće sajtove koji provereno šalju za Srbiju:

2.1 iHerb.com - iHerb.com

iHerb prodaje dodatke ishrani i ostale zdrave proizvode internacionalno. iHerb nudi širok izbor proizvoda po cenama koje su veoma povoljnije nego u Srbiji:

iHerb.com
 • Dodaci ishrani: vitamini, minerali, aminokiseline, riblje ulje, proteini...
 • Kozmetički proizvodi
 • Prehrambeni proizvodi
 • Proizvodi za bebe i decu
 • Kućna hemija

iHerb vrši povoljnu isporuku za Srbiju, za kupovinu preko 40 USD poštarina iznosi 4 USD, a za kupovinu ispod 40 USD poštarina je 6 USD.

Prilikom prve kupovine na iHerb-u iskoristite kod za popust LKJ661 koji Vam pruža sledeće pogodnosti:

 • 5 USD popusta na kupovinu do 40 USD, ili
 • 10 USD popusta na kupovinu preko 40 USD.
Kod LKJ661 popust iskopirajte u polje "Coupoun Code" u korpi za kupovinu i iznos Vaše porudžbine će biti smanjen za 5/10 USD.
Npr, kupite 100 tableta koenzima Q10 od 100mg za samo 12,95 USD, a korišćenjem koda za popust cena će iznositi  7,95 USD (12,95 USD - 5 USD), odnosno 2,95 USD (12,95 USD - 10 USD, ukoliko je porudžbina preko 40 USD), što iznosi oko 700 din, odnosno oko 250 din, dok se u Srbiji pakovanje od samo 30 tableta koenzima q10 prodaju po ceni od preko 1.200 din.

2.2 amazon.com - amazon.com

amazon.com

Svetski globalni lider u online prodaji knjiga. Vrše isporuku knjiga, dvd-ova, cd-a u Srbiju, dok za ostalu vrstu robe, isporuka za Srbiju zavisi od konkretnog proizvoda. Visina poštarina se kreće od 3 USD, da do preko 40 USD za kurirsku isporuku u roku od 2-3 dana.


3. Način plaćanja

Način plaćanja zavisi od konkretne online prodavnice, najčešće se prihvataju sve poznatije platne kartice (VISA, Master Card...). Da li je bezbedno plaćati platnim karticama online? Da, bezbedno je vršiti plaćanja platnim karticama online u proverenim online prodavnicama.


4. Isporuka za Srbiju

Isporuka robe kupljene u inostranstvu se vrši preko kurirske ili obične pošte, što zavisi od konkretne online prodavnice.